– Banan er kanskje den frukten som oftest oppbevares feil. Dermed havner den altfor ofte i avfallsbøtta, sier Helga Næs til NRK.no. Hun er forskningssjef for trygg og holdbar mat hos matforskningsinstituttet Nofima.
– Skallet blir fort veldig brunt hvis bananen lagres kaldt, for eksempel i kjøleskap, mens kjøttet holder seg lenger hvitt og fint med uendret smak.
– I høy romtemperatur blir både bananskallet og fruktkjøttet brunfarget. Varmen gir en myk og overmoden konsistens som mange ikke setter pris på, forteller Næs.
Rundt 15 grader er ifølge henne den ideelle temperaturen for lagring av bananer, hvis du vil bevare smaken og konsistensen lengst mulig.
– Du kan for eksempel legge dem i et kjølerom, et spiskammer eller en kjølig gang, forteller Helga Næs.
– Et annet lurt triks er å oppbevare bananene i plastpose med små hull i. Da holder de lenger uten å tørke ut, sier matiorskningseksperten.
Tomat på benken
Tomaten er en annen gjenganger blant matvarer som stiller krav til oppbevaringen.
– Modningsprosessen stanser hvis tomatene lagres for kaldt, for eksempel i kjøleskapet. Du får en mer intens smak ved å oppbevare dem på kjøkkenbenken. Men enzymaktivitet begrenser lagringstiden.
– Derfor bør man ha et bevisst forhold til bruk av tomater som snart går ut på dato. Det er jo mye bedre å putte dem i en wok eller pastasaus enn i avfallsbøtta. Det samme gjelder salatblader, som også har begrenset lagringstid. Før de råtner kan du fint kutte dem opp i småbiter og bruke dem i wok eller andre retter, sier Helga Næs.
Slik oppbevarer du
Forbrukerrådet i Danmark har laget denne oversikten med gode oppbevaringstips for de vanligste typene frukt og grønt:
- Agurk: Pakket i plast holder agurker en ukes tid i kjøleskapet, men de tåler ikke kuldegrader.
- Appelsiner, sitroner og lime: De fleste sitrusfruktene har få dagers holdbarhet ved stuetemperatur, så du bør ha dem i plastpose i kjøleskapet. Men sitroner skal oppbevares i en skål på kjøkkenbenken, adskilt fra etylenfølsomme frukter som banan og avokado.
- Asparges: Holder seg et par uker i plastpose i kjøleskapet. Er de blitt slappe, kan du skjære av endene og la dem stå et par timer i kaldt vann.
- Auberginer: Holder seg fint i 4–6 dager ved cirka 8 grader. Bør ikke oppbevares sammen med frukt og grønt som produserer etylen, for eksempel epler, pærer og tomater.
- Avokado: Holder seg i 2–7 dager, avhengig av modenhet. Blir brunflekket i kjøleskap, og oppbevares derfor best i en skål på kjøkkenbenken.
- Bananer: Lagres i romtemperatur, ikke i kjøleskap. En moden banan har begynnende brune flekker.
- Blomkål: Holder i inntil en måned i plastpose i kjøleskapet.
- Brokkoli: Pakkes om og legges i kjøleskap, der den kan holde i inntil et par uker. Blir fort dårlig hvis den ligger sammen med varer som utskiller mye etylen (blant annet epler og tomater).
- Sjampinjong: Holder lengst (omtrent en uke) i kjøleskapet, i pakningen du kjøpte dem i. Holder seg også bra i plastpose i kjøleskapet etter at du har renset dem. Litt brunfarge betyr ingenting; det er en sårhelingsprosess som forårsakes av enzymer i soppen.
- Epler: Holder seg best ved lav temperatur. Utskiller stoffet etylen, som fremmer modning og forråtnelse. Epler (og pærer) kan derfor påvirke nedbrytningen av andre frukter og grønnsaker.
- Vårløk: Vårløken holder i omtrent 10 dager i plastpose i kjøleskap.
- Brekkbønner: Friske bønner holder lengst (5–6 dager) i plastpose i kjøleskap.
- Gulrøtter: Med stilk blir de slappe på få dager. Fjern stilken og legg gulrøttene i pose i kjøleskapet. Da kan de fint holde seg i 2–3 uker.
- Salathode: Skyll salaten og la den suge litt fuktighet. La vannet renne av, og legg den i en pose i kjøleskap. Du kan også knipe av bladene, skylle dem grundig og oppbevare dem i plastpose i kjøleskapet.
- Hvitløk: Holder seg inntil et halvt år i kjøleskap, og 3–4 uker i stuetemperatur.
- Ingefær: Ingefær kan holde seg frisk et par uker i plastpose i kjøleskapet, men kan også fryses ned.
- Jordbær: Ikke legg jordbærene i kjøleskap hvis du skal spise dem
- Poteter: Bør oppbevares mørkt og kjølig ved 8–10 grader, men kan bli søte i kjøleskap. Får de for mye lys, dannes et giftstoff som gjør potetene grønne. Den beste oppbevaringen er derfor i et svalt skap eller overdekket i en tørr og kjølig kjeller.
- Kiwi: Skal ikke i kjøleskapet. En moden kiwi kan holde i 3–5 dager, mens umodne holder et par uker i stuetemperatur.
- Kål: Oppbevares i kjøleskap.
- Løk: Bør lagres tørt. Unngå både plastpose og kjøleskap. Løk kan holde i opp til 6 måneder hvis de lagres tørt og kjølig.
- Melon: Oppbevares hel i stuetemperatur, men i kjøleskap når den er skåret opp.
- Paprika: Liker seg best i kjøleskap, i 7–10 grader. Da holder rød og gul paprika en ukes tid, og de grønne inntil dobbelt så lenge.
- Persille: Holder 4–5 dager i plastpose i kjøleskapet. Kan også hakkes og fryses ned.
- Purre: Holder seg best ved ikke mer enn 5 grader i en plastpose i kjøleskapet. Da er holdbarheten to uker. Grønnsaker med jord bør ligge i kjøleskapets grønnsakskuff.
- Pærer: I kjøleskap ved cirka 10 grader, men adskilt fra annen frukt og grønt fordi pærene skiller ut etylen som framskynder modning og forråtnelse.
- Rotfrukter: Legges i kjøleskapet.
- Rucola: Blir dårlig allerede etter én dag i romtemperatur, men kan holde seg en ukes tid i plastpose i kjøleskapet.
- Salater: Pakkes om og legges i kjøleskap.
- Spinat: Frisk spinat skal oppbevares i plastpose i kjøleskapet. Da holder den en ukes tid. Slappe blader blir sprø igjen hvis de legges i kaldt vann.
- Squash: Legges i kjøleskap, der de holder i omtrent en uke.
- Tomater: Modningen stopper opp i kjøleskapet, hvor tomatene mister smak og aroma. Bør derfor oppbevares i en skål på kjøkkenbenken.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar