Tilbake til Urkraften
www.sjamanisme.no

TANTRASONEN

SKAPERKRAFTEN
www.skaperkraften.no


Mindful Eating


Før i tiden var vi avhengig av naturen på en annen måte en vi er i dag,
vi hadde da lavere økonomi slik at vi forholdt oss til det vi hadde av
lokal mat og vi høstes mye mer av det som var tilgjengelig i naturen.
I vår tid har samfunnets økonomi blitt betydelig høyere noe som gjør
at vi har lett tilgang til både langreist og kortreist mat. Vi trenger ikke
lenger vente til neste sommer for å få tak i f.eks. jordbær da vi nå kan
kjøpe jordbær året rundt på butikken importert i fra andre land.
Mennesker som kun høster
av naturen og lever av lokal mat i vår tid er sjeldent. Før i tiden dyrket
man maten selv og og man var svært avhengig av at avlingen var god
for at man skulle kunne klare seg godt videre ut i året. Man visste da også
å sette mer pris på maten og levde mer i takknemlighet og bevissthet til
maten som ble spist. I vårt land og spesielt med de nyere generasjoner
blir man tillært at det man vil ha å spise får man gjerne med en gang,
uten noe følelse av hvor maten kommer fra, om maten er
sesongbetont eller med noe særlig følelse til livet til maten man spiser.
Vi har mistet takknemligheten, ydmykheten og evnen til det å se det som 
er hellig ved at vi i ikke lenger har et forhold  til matens vekst og liv.  
Det vi vil ha får vi og mange tar dette som den største selvfølge.
Vi spiser også langt mer mat en kroppen trenger, noe man ser med det
økende fedme og overvekt antallet i befolkningen.
Når man ikke er bevisst tilstede i måltidet når man spiser blir kroppen
billedlig sett som en container hvor lass med mat blir tømt ned og tanker og
følelser svirrer hit og dit. Store mengder med mat og mye usunt kan bli fordøyd
når man ikke lytter til kroppen når man spiser. Mange spiser ikke bare for å dekke
sult men bruker mat ubevisst eller bevisst til å fordøye følelser som f. eks stress,
sinne, urolighet, depresjon slitenhet og trøtthet.
Mindful eating kan da være en god måte å lære seg til å observere tankene og
følelsene slik at man under et måltid lytter til hva kroppen trenger og ikke til
hva hodet sier.



Hva kan du gjøre for å få et mer bevisst forhold 
til maten du spiser?
1. Start med å se på mat og kropp som noe hellig og at du har respekt for
begge deler.
2. Se på maten du har forsynt deg med og tenk på det liv og den jobb som
måtte til for at du nå kan innta dette måltidet.
3. Takk fra hjertet til Mor Jord som gir og gjør det mulig for deg å kunne spise
deg mett, takk til Skaperkraften og alle ånder og energier som har vært med
på å bidra til måltidet. Takk til de liv som er ofret for at du skal spise deg mett.
4. Lytt til kroppen når du spiser gjennom å spise i bevissthet (mindful eating).

Mindful Eating
Ta deg god tid til å praktisere punktene under og legg merke til følelsene dine
før, under og etter måltidet.
1. Sitt uforstyrret og i stillhet slik at fokuset kun er på maten du skal spise.
2. Se på maten du har forsynt deg med. Legg merke til farge, utseende og mengde.
Hvorfor valgte du den type mat i dag ? Hvor kommer maten i fra?
3. Lukt på maten med øynene lukket.
4. Lytt, hører du noen lyder om du rister litt på maten som f.eks en gulrot.
5. Smak og gjerne med øynene lukket.
6. Tygg sakte. Sett deg gjerne en regel på at du tar minimum 20 tygg pr.
skje du tar i munn med mat. Ikke bare rekker hjernen å registrere hva du spiser, men
du kan også nyte maten mye lengre.
7. Stopp å spise når du er mett.


Bon Appétit

Trykk på link og les vårt andre blogginnlegg om " Ned i vekt med mindful eating"
http://sjamanistisk.blogspot.no/2013/10/ned-i-vekt-med-mindfull-eating-spis-med.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar