Tilbake til Urkraften
www.sjamanisme.no

TANTRASONEN

SKAPERKRAFTEN
www.skaperkraften.no


OLIVENOLJE. edle smaks -og helsedråper


Olivenolje (olea sativa) har vært produsert i tusenvis av år og er
opprinnelig i fra Kaukasus. Den var tidlig flittig i bruk i Libanon, Syria
og Israel før den gjorde sitt inntog i Hellas. Så for mange er olivenolje
synonymt med Middelhavet, naturlig nok. En gjennomsnittelig greker
inntar 30 liter pr. år mens en gj.snittelig nordmann inntar 0,5 liter.

Det produseres i dag enormt med olivenolje i Italia, Frankrike og Spania
også. Middelhavslandene på generell basis produserer omtrentlig 2
millioner tonn olivenolje per år, noe som tilsvarer mer enn 95 % av
verdens olivenolje produksjon. Olivenolje produseres fortsatt hoved-
sakelig ved tradisjonelt landbruk, av et høyt antall bønder og ved bruk
av tradisjonelle metoder.
Oliven er først grønn deretter blir den svart når den modnes. Den
høstes fra oktober til januar.

Ferskvare
På dette området er ikke olivenolje som vin. Den blir definitivt ikke
bedre med tiden. Holdbarheten er max 2 år.
Du skal du kunne spise oljen med en teskje og kjenne smaken av oliven,
den skal ikke smake harskt, eller ha emmen ettersmak.
NB! Sjekk datostemplingen.

Lagring
Oljen skal stå mørkt. Så hvis du ønsker at den skal stå på kjøkken-
benken kan du dekke til flasken med aluminiumsfolie. Hvis flasken
har mørkt glass slipper du dette. Blir inneholdet blir stående i lys
(og luft) vil oksideringsprosessen gå raskere (dvs oljen blir raskere
ødelagt). Noen mener at oljen kan stå i et kjøleskap - andre mener
at den ikke kan det. Den kan bli stiv av å stå i kjøleskap - stivheten
forsvinner i romtemperatur.

Ikke egnet til steking 
De lærde strides også på dette området. Noen mener at det er en
gammel myte at oljen ikke egner seg til steking mens andre mener
at den ikke skal det. De mener at den absolutt ikke bør steke i kald-
pressede oljer. Kaldpressede oljer som ekstra virgin olivenolje,
inneholder en rekke forskjellige forbindelser som er med på å gi
dem smak og karakter. Den mer framtredende smaken og lukten hos
kaldpressede oljer vil da også lett dominere maten den brukes
sammen med. Ved høy temperatur kan de forskjellige stoffene i
kaldpressede oljer dekomponere og danne uønskede forbindelser
som først og fremst gir dårlig smak og lukt, men som også kan være
helseskadelige i større mengder. Selv bruker vi økologisk kaldpresset
rapsolje til all steking i vårt hjem.

Bruksområder før og nå
Oljen er spesielt egnet til salater og dressinger samt at den kan brukes
i salt bakst som brød, pizzadeig etc.
Tidligere ble ikke olivenoljen bare brukt til matlaging men også som
lampeolje, i religiøse seremonier, som skjønnhetsmiddel, i rengjørings-
kremer etc. Det er mange som i dag bruker den til å få glans i håret
under en deilig rensende dusj. Først ha i olivenolje i håret - la det stå
i en liten stund - deretter vaskes det ut med shampoo.

Edle Helsefremmende dråper
Olivenolje har høyt kaloriinnhold, men fettet i oljen er umettet og dermed
sunt i visse mengder. Den inneholder mye omega 9, hele 70-80 prosent er
oljesyre, en gunstig omega 9-fettsyre. Denne er egnet til å senke kolesterol-
nivået i blodet og hindre hjerte- og karsykdom. På Kreta, som er
storforbrukere av olivenolje eksisterer det nesten ikke hjerte -og karsyk-
dommer. Det skal også nevnes at grekerne er ganske så gode til å unngå
stress - noe som er meget bra for å unngå hjerteproblemer.
Den inneholder E-vitaminer, kalsium, kalium, natrium og jern. Gode råd
sier at du ved forstoppelse bør ta 2 spskj olje på fastende mave, og ved
leddproblemer skal du massere inn varm olivenolje. Er du plaget med
magesmerter anbefales havresuppe med olivenolje.
Hvis man har problemer med sprukken hud under hælen kan man smøre
inn ønsket område med olivenolje. ta på sokk og sov med det til dagen
etter.

Rens av lever
Hvis du blander 50/50 med olivenolje/sitron (f.eks. 2 spiseskjeer) -
og tar det når du står opp om morgenen før du har drukket eller spist
noe annet fungerer dette som en skikkelig leverrens. vent med å spise
eller drikke noe annet til det har gått ihvertfall 30 minutter.

Mye olje med dårlig kvalitet
Extra virgin olivenolje er den fineste kvaliteten og kommer fra den
første kaldpressingen. Fargen er gul/grønn og er meget rik på smak og
aroma. Dessverre har det vist seg at det er mye svindel rundt extra virgin
olivenoljen.
For en kort tid tilbake undersøkte NRK-programmet "FBI" (Forbruker-
inspektørene) kvaliteten på noen av olivenoljene som er til salgs i
dagligvarebutikkene her til lands. De undersøkte oljen fra flere av
butikkjedene og det var kun 2 stk. av merkene som godt ut.. . resten var
av elendig kvalitet.
Se link her : http://www.nrk.no/livsstil/bare-to-av-disse-er-extra-virgin-1.12124421

Ofte er det slik at billige olivenoljer kan være presset med oliven av
dårlig kvalitet, og være iblandet andre komponenter for justering av
lukt, smak og syrenivå. Det kan være at produktet ikke er laget av ren
olivenolje, men f.eks. av olivenolje blandet med hasselnøttolje.
Ettersom det er mye penger å tjene på å produsere billig og dårlig
olivenolje er det mange som har gjort det til sitt levebrød. Spanske
og italienske tollere har gjort store beslag på slik olje som skulle
eksporteres rundt omkring i Europa. Det var alt fra billige og dyrere
oljer....så her kan man lett bli svindlet.

Hvordan finne en bra olivenolje ?
Et godt utgangspunkt for å finne en olivenolje av god kvalitet er at
det skal være extra virgin, på etiketten på flasken bør det stå navnet
på produsenten, hvilken olivengård den kommer fra, når oliven ble
høstet og opprinnelseslandet. Olivenolje er som en vin, den bør
smake godt - derfor er det bare å smake seg frem.

Vakre oliventrær

Helt til for 50-60 år siden gikk menstruerende kvinner inn blant oliven-
trærne, fordi man trodde at deres tilstedeværelse befridde trærne for
mark.

Oliventrær blomstrer om våren og gir en liten ovoidial knopp. Denne
knoppen vil utvikle seg til en moden steinfrukt mellom oktober og
januar, avhengig av området. Steinfruktene håndplukkes ved ønsket
modningsgrad og transporteres til en mølle der olivenoljen presses
ved 25-30° C.
Produksjon av olivenolje skjer uten bruk av kjemiske løsemidler, i
motsetning til de fleste andre vegetabilske oljer. Dette gir en olje av
høy kvalitet som er rik på de naturlige bestanddelene man finner i
oliven. Olivenoljen produseres under trykk, filtreres og sentrifugeres
for å separere bort vann, noe som resulterer i en ren og klar olje.

Mester Vincent Van Goghs oliventrær

Med Kykladene i sikte
Mmmm...ved å skrive dette blogginnlegget kan jeg kjenne på den
pirrende følelsen av å glede seg til å ta fatt på en ekte gresk øyloffing
med min kjære Von førstkommende høst. Da skal vi sjekke ut
Kykladene, bouzokimusikk, mousakas, salater, calamares, fetaost,
turkisblått hav og masse olivenolje...jamas anyone...jamas!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar