Tilbake til Urkraften
www.sjamanisme.no

TANTRASONEN

SKAPERKRAFTEN
www.skaperkraften.no


Boikott oppdretts-LAKS ! ( av helse og miljøhensyn )


Julen står for døren og årets store etegilde er på gang. Mange nordmenn
elsker å  meske seg med laks i julen. Ikke så rart, smaken er jo kjempegod
i tillegg til at det har blitt en stor mattradisjon her til lands. Et lite skår i
gleden er det dog. Dessverre er det slik at det myndighetene ser på det som
viktigst at "milliard-produsentene" skal tjene mest mulig penger. Det går på
bekostning av deg og meg - på helse og miljø. Dette er uavhengig om det er
rødgrønn eller blåblå-regjering som styrer.
Jeg (Tom) har jobbet som yrkesdykker i flere år og har i den forbindelse
jobbet som dykker på mange oppdrettsanlegg på vestlandet. Det var ille å se
dyreplaging av fisken i form av gjengrodde fiskemerder (som gir lite
gjennomstrømming av vann i merdene) samt masse lakselus (fisken klør
seg mot merden og får store dype kjøttsår). I tillegg sprer rømt oppdrettslaks
forskjellige sykdommer og lakselus til villaks og villregnbueørren-
bestanden vi har naturlig i den norske naturen. Jeg har snakket med fiskere
som også har fisket opp torsk full av lakselus.

Stor belastning for helse og miljø
Det man fort registerer når man dykker på oppdrettsanlegg er hvor mye av
fiskeforet som forsvinner i svinn. Oppdrettere hiver ut foret for hånd eller
via en maskin og store mengder av foret forsvinner tvert igjennom merden
og legger seg på havbunnen.
Mange steder jeg dykket hopet det seg opp med store "fjell" av fiskefor-rester
på bunnen. Disse sedimenetene er fulle av H2S-gass (hydrogensulfid), en gass
som forøvrig er livsfarlig for mennesker. Bare så det er nevnt så er det
avhengig av hvor mye havstrømmer det er i vannet om det skal bli en
opphopning eller ei.

Nå lurer du kanskje litt på hva som er i fiskeforet ?
Vel, det er selvsagt masse e-stoffer, kreftfremkallende stoffer i tillegg til
antibiotika. Førstnevnte gir den fine rødfargen i kjøttet og sistnevnte skal
holde fisken frisk.
Så hvis det er noen som lurer på hvorfor menneskeheten er i ferd med å bli
antibiotikaresistente så er dette en av grunnene. All fisk du spiser fra havet
svømmer i masse antibiotika (bl.a. pga fiskeoppdrett) og mange av
fiskeartene er nå i ferd med å bli tokjønnede.
I tillegg til forurensing igjennom fiskefor smitter rømt oppdrettslaks ned
villbestanden av laks og regnbueørret med lakselus. Det skal også nevnes
at det går med 4 kg av annen type fisk (som ligger i fiskeforet) for å få en
kilo laks !!!
Mange leger anbefaler gravid å ikke spise oppdrettslaks - og det med god
grunn. Matekspertene til myndigheten anbefaler oss å spise fisk maks 2
ganger i uken pga forurensingene (gjelder all fisk).

....og litt info på slutten...i undersøkelser viser det seg at fiske-
oppdretterene ikke spiser fiskeoppdrettslaks selv :-)

Så når det gjelder etegilde fullt av laks i julen...vel, du er herved advart ! :-)

(NB: Lakseoppdretts-fisk er den "standardfisken" du får kjøpt innpakket i plast
i en vanlig butikk - som røkt, nedfryst eller fersk).



Litt info om Miljøvennlig Fiskeoppdrett
Man kan faktisk drive fiskeoppdrett som spiller på miljøet sin side men det
koster produsentene mer penger. Man kan ha lukkede annelgg i stedet for
åpne anlegg. Da vil man kunne samle opp fiskeforsvinn i tanker og det er
lettere å regulere i forhold til sykdommer. Det er faktisk en skam for våre
kommende generasjoner at det ikke er et myndighetskrav når det gjelder å
ta i bruk slike anlegg. Når det gjelder helse så vil fisken fortsatt få i seg
masse antibiotika pga smittefaren i forhold til annen fisk. Husk at det gjerne
svømmer en 20.000 laks i en merd - så smittefaren er stor.

Lakseoppdrett forgifter våre vakre fjorder
Lukket fiskeanlegg for å ta vare på miljøet.

LINKER som bør leses :

Havforskningsinstituttet :

Miljøpartiet De Grønne :
"Sagaen om laksefolket"

Miljøpartiet De Grønne (Hordaland) :
"Miljø-økologisk laks er miljøskadelig svindel "

Miljøpartiet De Grønne :
"Europeisk Grønne advarer mot norsk oppdrettslaks"

Norges Miljøvern Forbund :

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar