Tilbake til Urkraften
www.sjamanisme.no

TANTRASONEN

SKAPERKRAFTEN
www.skaperkraften.no


Om MATTILSYNET - Sannheten på Bordet !


UNDER MITT ARBEID med boka «Sannheten på bordet» har jeg gjort den ubehagelige oppdagelse at Mattilsynet ikke forteller norske forbrukere sannheten om den maten vi oppfordres til å spise. Det kan virke som myndighetsorganet ganske konsekvent holder tilbake informasjon av vesentlig betydning for helsetilstanden til den norske befolkning. Jeg vil i det følgende presentere tolv eksempler på at Mattilsynet ikke gjør jobben sin, og dermed påfører så vel mennesker som dyr unødige lidelser:
1. MATTILSYNET vet at 42 prosent av norsk oppdrettsfisk ifølge Havforskningsinstituttet utsettes for «dårlig, meget dårlig eller svært dårlig dyrevelferd». Veterinær Aud Skrudland i Mattilsynet uttalte i februar at «det ville blitt kalt dyretragedie i en hvilken som helst annen husdyrproduksjon». Det Mattilsynet ikke forteller er at lite eller ingenting gjøres for at dyrene og indirekte forbrukerne skal utsettes for mindre plager.
2. Mattilsynet vet at norsk oppdrettslaks tillates å inneholde 15 ganger så mye dioksin og PCB som kylling. Are Sletta i Mattilsynet har bekreftet offentlig at det ikke spiller noen rolle om man får i seg giftstoffene fra kjøtt, fisk eller melk. Det Mattilsynet ikke forteller er at oppdrettslaks uten denne framforhandlede norske særtillatelsen ville blitt forbudt som menneskeføde i hele Europa allerede ved årtusenskiftet.
3. MATTILSYNET VET at det ikke ville vært behov for å gi norske kyllinger antibiotika i fôret hver dag hvis tettheten hadde vært mindre enn ti kyllinger per kvadratmeter. Samtidig vet Mattilsynet at antibiotikaresistente bakterier blir påvist i et sterkt økende antall norske kyllinger, noe Veterinærinstituttet har fastslått at utgjør en trussel mot folkehelsen. Det Mattilsynet ikke forteller er at Landbruksdepartementet nå vil øke tettheten fra 19 til 22 kyllinger per kvadratmeter. Like lite som tilsynet forteller at forekomsten av antibiotikaresistent E.coli, salmonella og Campylobacter, den vanligste årsaken til diaré, dermed vil øke ytterligere.
4. Mattilsynet vet at nesten alt konvensjonelt dyrket korn i Norge inneholder muggsoppgift. Tilsynet vet at muggsoppgift kan påføre svin så vel som mennesker magesmerter, betennelser, redusert immunforsvar, organsvikt og kreft. Det Mattilsynet ikke forteller er at økologisk dyrket korn inneholder vesentlig mindre muggsoppgift.
5. MATTILSYNET VET som følge av egne stikkprøver i 2012 at 55,1 prosent av konvensjonelt produserte frukter, bær, grønnsaker og animalske produkter i Norge inneholder rester av sprøytegift. En økning på fem prosent fra året før. Det Mattilsynet velger å fortelle publikum er at over 98 prosent av prøvene «overholdt de fastsatte grenseverdiene». Det Mattilsynet ikke forteller er at man samme år testet 88 økologiske produkter, hvorav 87 viste seg å være uten spor av gift. Like lite som tilsynet gjør noe vesen av at det har testet økologiske norske landbruksprodukter i 25 år uten å finne spor av giftstoffer. Isteden velger Mattilsynet å framstille økologisk landbruk som en «ung driftsform» hvor det hittil «er utført lite forskning og utprøvninger».
6. Mattilsynet har som sitt mantra at korn, frukt- og grønnsaker i Norge ligger «trygt innenfor grenseverdiene» med hensyn til sprøytemiddelrester og andre giftstoffer. Det Mattilsynet ikke forteller er at grenseverdiene til stadighet mangedobles. For verdens mest utbredte sprøytegift, Roundup, har Mattilsynet nylig vedtatt å 100-doble de tillatte mengdene. For fem andre giftstoffer ble det gjennom EU i februar lagt opp til mer enn 100-dobling.
7. MATTILSYNET HAR gjennom flere tiår godkjent sprøytemiddelet Roundup på basis av tester utført etter oppdrag fra produsenten Monsanto ved tre amerikanske laboratorier på 1970- og 80-tallet. Det Mattilsynet ikke forteller er at to av laboratoriene etter frigivelsen av testprotokollene nylig er blitt stengt og ledelsen idømt bøter og fengselsstraff som følge av vitenskapelig uredelighet. Vi får heller ikke vite at også datagrunnlaget ved det tredje laboratoriet mistenkes for å ha blitt manipulert.
8. Mattilsynet må antas å vite at norsk oppdrettslaks ifølge spesialetterforsker Vivian Miksch Fredenborg i Økokrim har vist seg å inneholde hele 23 av de 25 persistente organiske miljøgiftene som måles. Det Mattilsynet ikke forteller er at nordmenn, særlig barn og ufødte, er spesielt utsatt for skadevirkninger ettersom vi spiser mer oppdrettslaks enn noen andre folkeslag.
9. MATTILSYNET RAPPORTERER jevnlig om grenseoverskridende giftfunn i importerte næringsmidler, men presiserer som oftest at funnene ikke representerer «akutt helsefare». Det Mattilsynet ikke forteller er at sprøytemidler fra landbruket blir anslått av forskere å forårsake 10 000 krefttilfeller hvert år bare i Frankrike.
10. Mattilsynet vet at sprøytemiddelet endosulfan ble forbudt i Norge og hele Europa for 17 år siden med den begrunnelse at stoffet er svært giftig for fisk, samtidig som det har kreftframkallende og reproduksjonshemmende effekter. Det Mattilsynet ikke forteller er at norske myndigheter i tre år har kjempet for å tidoble grenseverdien fra 1996 i fôret til oppdrettslaks. En kamp som i sommer ble kronet med seier i EU, til hoderystende protest fra flere medlemsland. Forklaringen består i at endosulfan fortsatt er tillatt å bruke i de søramerikanske landene hvor norske oppdrettere velger å kjøpe giftsprøytet vegetabilsk laksefôr.
11. MATTILSYNET VET at bruk av genmodifisert fôr er omstridt og formelt aldri har foregått i Norge. Det Mattilsynet ikke forteller er at genmodifisert fôr i henhold til dokumenter og uttalelser er blitt anvendt i det norske markedet siden før 2006.
12. Mattilsynet vet at medisinbruken i oppdrettsnæringen har vært eksplosiv de seinere åra som følge av tiltakende sykdomsproblemer. Tilsynet må antas å vite at bruken av enkelte preparater er mer enn 60-doblet siden 2008. Det Mattilsynet ikke forteller er at Kyst- og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen løy åpenlyst da hun i en radiodebatt på NRK 7. februar i år uttalte at «man bruker null antibiotika i lakseoppdrett». Antibiotikabruken gjennomgikk i virkeligheten en tredobling fra 544 kilo i 2011 til 1591 kilo i 2012.
DETTE UTVALGET av eksempler belyser at Mattilsynet er mer opptatt av å betjene mektige næringsinteresser enn helsen til avmektige forbrukere. Av den grunn ville det nesten vært bedre om tilsynets 1300 ansatte sykmeldte seg, slik stadig større deler av den norske befolkning ser seg nødt til.
Skrevet av :
Niels Christian Geelmuyden,
Forfatter og skribent
Hentet fra www.dagbladet.no :
http://www.dagbladet.no/2013/10/15/kultur/meninger/hovedkronikk/kronikk/debatt/29786360/



Beskrivelse av boka "sannheten på bordet" :
Denne boka gir grundig og ny informasjon om det vi finner i mat-
butikkens hyller, slik at vi kan velge den maten som er bra for oss. 
Forfatteren avslører sannheten om giftstoffene vi ikke får vite at 
maten inneholder. Om næringsinnholdet som avtar uten at vi får 
kjennskap til det. Om systematisk feilernæring, mishandling og 
medisinering av dyrene vi spiser. Om skyggesidene ved gen-
modifisering, pasteurisering, prosessering og emballering. Om 
tilsynsorganene som er mer opptatt av å betjene mektige nærings-
interesser enn befolkningens helse. Og om all den gode, rene maten 
som heldigvis fortsatt finnes. Verdifull folkeopplysning i en tid 
hvor avstanden uavlatelig øker mellom dem som produserer maten 
og deg som spiser den. Urovekkende veldokumentert, velskrevet 
og viktig. Når du har lest denne oppsiktsvekkende boka, vet du 
hvilken mat du skal velge for din egen helses skyld, og du kan bruke 
din forbrukermakt til å få ren og miljøvennlig mat i din nærbutikk.

Kan kjøpes her : http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=8202453623
                           Heftet utgave koster 149,-  (314 sider)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar